Mörk Strumpa

Kuvat © Tiia Tahvanainen
Nimi: Mörk Strumpa, "Mörkö" Rekisterinumero: VH14-018-0469
Rotu: Suomenhevonen Omistaja: Kuuralehto, Sachiyo (VRL-11290)
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Larssonsevm
Syntynyt: 21.02.2012, ikä alhaalla Koulutustaso: ko: vaA, re: 80 cm
Säkäkorkeus: 165 cm Painotus: Kouluratsastus
Väri: Mustanruunikko Suku: evm-sukuinen

Tämä on virtuaalihevonen

Luonne

Eräänä maaliskuisena lauantaina törmäsin kaupungilla vanhaan ystävääni ala-asteajoilta. Vaihdoimme muutaman sanan, ja kävi ilmi, että kyseinen nainen oli minun tavoin siirtynyt työskentelemään hevosten parissa. Hän oli perustanut monta vuotta sitten tallin Ruotsiin, jossa hän kasvatti suomenhevosia. Päädyimme keskustelun lomassa istumaan kahvilaan ja ehdimme jutella monta pitkää tuntia, ennen kuin meidän piti lähteä omille teillemme hoitamaan asioita. Vaihdoimme kuitenkin numeroita, ja jo viikon päästä pyysin päästä vierailemaan hänen tallillaan.

Lähdin yksin ajamaan pohjoisen kautta Ruotsiin, ja minua oli vastassa vanhan ystäväni lisäksi suurikokoinen siittola täynnä upeita hevosia ja tallityöntekijöitä. Onnekseni moni työntekijä puhui suomea, sillä ruotsin kielen taitoni olivat päässeet vuosien aikana ruostumaan. Vietin Ruotsissa yhteensä neljä päivää tutustuen toisen maan hevoskulttuuriin ja suureen talliin - ties vaikka meidänkin Kuuralehdosta kasvaisi samanlainen!

Neljän päivän aikana ehdin tutustua aivan mielettömän ihanaan mustanruunikkoon oriin, Mörköön. Ratsastin tällä monta tuntia päivässä ja olin suorastaan myyty sen kouluratsastustaidoista. Lähtöpäivänäni ystäväni kysyi varovasti, olisinko kiinnostunut ostamaan orin. Olin suorastaan äimistynyt tämän ehdotuksesta, mutta vastasin myöntävästi, ja päivän mittaisen paperisodan jälkeen Mörkö oli minun. Samana iltana alkoi matkamme kohti Suomea.


Mörkö on todella rauhallinen ori, jonka kanssa on mukava työskennellä. Sen tallikäyttäytyminen on erittäin mallikasta, eikä se lähde tekemään kärpäsestä härkästä. Kaikki tilanteet pesuhetkistä kengityksiin sujuvat ongelmitta, eivätkä pienet häsläävät lapsetkaan ympärillä aiheuta orille päänvaivaa. Maasta käsin työskenneltäessä Mörkö kunnioittaa ihmisen omaa tilaa, ja taluttaessa se yleensä kulkee perässä pää matalalla roikottaen. Kaikin puolin ori luottaa ihmisiin ja tykkää olla näille mieliksi tilanteessa kuin tilanteessa.

Kouluratsastuksessa Mörkö on aivan omassa elementissään. Sillä on todella ilmavat askeleet, ja taitoa orilla riittää aina vaativa A -tasolle saakka. Mörkö on melko herkkä avuille, mikä edesauttaa nopeaa reagoimista ja siirtymisiä tehtävästä toiseen. Orin vahvuuksia ovatkin ehdottomasti laukanvaihdot, siirtymiset sekä puolipiruetit, kun taas vastalaukan tasapainon löytämisen kanssa täytyy tehdä melko kovasti työtä. Mörkö on ratsuna melko reipas ja aktiivinen, ja se pysyy todella hyvin kuulolla ilman suurempia puolipidätteitä. Työskennelläkseen täysillä Mörkö kaipaa vain hieman kiitosta, kuten taputuksia ja myötäämisiä hyvästä suorituksesta. Lähtökohtaisesti Mörkö toimii ratsuna vain kokeneemmille ratsastajille, sillä mikäli sille annetut ohjeet ovat pitkään epäselviä tai avut liian raskaita, saattaa ori alkaa hermostua. Ori kuitenkin rauhoittuu myös nopeasti, jos ratsastajakin alkaa käsitellä oria paremmalla otteella.

Esteratsastus on orin kanssa lähes poissuljettu laji, sillä Mörkö kieltää esteet melko usein eikä sen motivaatio tunnu riittävän kovaan vauhtiin ja ponnistuksiin. Esteradoilla ori saattaakin hieman yrittää vaihtaa levyä alkamalla kulkea muodossa ja paino takaosalla kuin näyttäen, että kouluratsastus on se, mitä ori tykkää tehdä. Maastossa ori on melko luotettava ratsu, joka ei säpsähdä ohi kulkevia autoja tai koiranulkoiluttajia, jolleivät ne näytä aggressiivisilta tai uhkaavilta. Mörön kanssa voi melko rauhassa kulkea pitkin ohjin, sillä säikähtäessään se ennemmin lähtee varovasti kiertämään esteitä kuin hyppää varoittamatta sivulle ja nostaa laukan.

Nuorempana Mörkö oli melko jännittäjä kisapaikoilla, mutta vanhemmiten se on tottunut matkusteluun ja vieraisiin talleihin sekä hevosiin. Mörkö kaipaa matkan jäljiltä pitkät verryttelyt, jotta se saa askeleensa mahdollisimman ilmaviksi ja joustaviksi, mutta muuten se on mieleltään aina valmis kouluradoille. Kaikin puolin ori on motivoitunut suorittaja, jonka kanssa on helppo löytää yhteinen sävel kisakentillä. Sen kanssa on mukava toimia päivästä toiseen, eikä sen kanssa tarvitse turhaan kiristellä hermoja.


Suku

i. Larssons Kaj
sh, mrn, 167cm
evm
ii. Kristoffer
evm
iii. Magnus
evm
iie. Malena
evm
ie. Larssons Leila
evm
iei. Olav
evm
iee. Larssons Leonora
evm
e. Grön Vante
sh, rn, 159cm
evm
ei. Pilven Piirtäjä
evm
eii. Taiteilijasielu
evm
eie. Hallatar
evm
ee. Röd mössa
evm
eei. Fredrikson
evm
eee. Blå halsduk
evm

i. Larssons Kaj on mustanruunikko ori, jolla on kisattu Vaativaa A:ta yllättävän hyvillä tuloksilla orin luonteeseen nähden. Liikkeet sillä kyllä on hyvät, mutta Kaj tuppaa olemaan melko laiska ja sitä saa työstää aika paljon, jotta sen saa tekemään vaaditut asiat terävästi. Oikeanlaisen lämmittelyn jälkeen ori kuitenkin tekee pyydetyt asiat oikein kivasti ja onhan se nyt näyttävä tapaus, kunhan sen vaan saa ensin liikkumaan kunnolla. Jälkeläisiä Kajlla on kahdeksan kappaletta, joille se ei ole varsojen onneksi periyttänyt laiskuuttaan, vaan lähinnä hyvää liikettä ja mukavan näköistä rakennettaan.

ii. Kristoffer onkin sitten aivan jälkeläisensä vastakohta. Sen kisatulokset eivät mitään päätä huimaavia ole, koska sen keskittymiskyky on aivan luokattoman huono, jonka takia se ei jaksa keskittyä kisoissakaan itse suoritukseen. Onnekseen sen rakenne on kuitenkin erinomainen, joten sitä on sen takia pelkästään haluttu käyttää jalostukseen. Jälkeläisiä ei toki ole kuin kolme, mutta jokainen niistä loistaa omalla sarallaan kisoissa.

iii. Magnus on erittäin komea ilmestys. Se on rakenteeltaan vankka ja lihaksikas, mutta luonne onkin sitten vähän toista. Magnusin kanssa ei pärjää arat ihmiset, vaan sen kanssa pitää osata olla jämäkkä ja tietyllä tavalla peloton. Kisoissa orin hännässä roikkuu aina punainen rusetti ja se pidetään muutenkin muista hevosista kauempana, jottei mitään satu. Itse suorituksen aikana hevonen on kuitenkin yritteliäs ja siitä huokuu se, että se tietää olevansa hieno. Jälkeläisiä orilla on 12 kappaletta, joiden onneksi tämänkään orin luonne ei ole varsoille periytynyt, mutta liikkeet ja rakenne senkin edestä.

iie. Malena on melko tuntematon tamma, joka on lähinnä ollut omistajansa maastopollena. On se toki muutamat kisat käynyt pyörähtämässä ja menestys ollut ihan ok, mutta ei kuitenkaan niin hyvää, että sitä olisi enemmän jaksattu kisata. Luonteeltaan tamma on kultainen ja lempeä, jonka kanssa on ilo työskennellä ja se on ollut äärettömän hyvä emä kahdelle varsalleen.

ie. Larssons Leila on energinen ja herkkä tapaus, jonka sielunelämää täytyy ymmärtää, jotta sen saa toimimaan kunnolla. Raipalla hipaisuunkin se reagoi niin, kuin sitä olisi lyöty sieluun asti ja kädenkin pitää olla erittäin pehmeä, muuten tamma painelee pää taivaassa ja selkä ties missä eteenpäin. Oikean ratsastajan kanssa Leilasta tulee esille mitä hienoin kouluratsu ja liikkeitään se onkin sitten periyttänyt kolmelle varsalleen.

iei. Olav on kiltti ja leppoinen tuntipuksu, vaikka se ori onkin. Luonteeltaan se on kiltti ja oria pystyy käsittelemään kuka vaan. Olav on kisannut Vaativa B-tasolla ihan hyvillä tuloksillakin, mutta erinomaisen luonteensa takia jäänyt tekemään tuntihommia pääasiassa. Jälkeläisiä sille on kuitenkin ehtinyt kerääntyä 10 kappaletta.

iee. Larssons Leonora on oikea prinsessojen prinsessa, luonteeltaan siis. Se ei pidä vedestä, mudasta tai muustakaan liasta. Se on herkkähipiäinen ja vaatii pehmeää käsittelyä niin harjatessa, kuin muutenkin. Ratsuna se on kuitenkin yritteliäs, kunhan vain ei ole märkä ja lällyinen kenttä. Kisoissa tulokset ovatkin olleet vaihtelevia ihan vaan sen takia, että joskus Leonora ei ole suostunut liikkumaan trailerista yhtään mihinkään sään ollessa huono. Jälkeläisiä tammalla on vain yksi, mutta ei se määrä, vaan laatu. Herkkyyttään se kylläkin periytti ainoalle varsalleen, muttei onneksi yhtä pahana kuin hällä itsellään on.

e. Grön Vante on kärsivällinen ja seuraa rakastava tamma. Sen kanssa voi kokea ne kliseisimmätkin heppaleffa-tilanteet, kun tamma laukkaa laitumelta portille vastaan hirnuen iloisesti. Sen kanssa on moni pikkutyttö ja -poika saanut opetella hevosen hoidon ja ratsastuksen alkeet, koska tamma on niin helppo ja kiltti. Jälkeläisiä tammalla ei ole kuin kaksi, joista molemmat ovat pärjänneet oikein mukavasti maailmalla.

ei. Pilven Piirtäjä myytiin jo ihan pikkuvarsana Ruotsiin, missä se pääsi kuuluisan kouluratsastajan omistukseen. Menestystä tuli ja suunnitelmat oli kovat orin kohdalla, mutta valitettavasi kaikki ei mennyt niin kuin piti. 8-vuotiaana ori oli päässyt karkuun laitumelta ja juossut voimakkaasti virtaavaan koskeen, josta se ei enää ylös päässyt vaan hukkui. Yhden tamman se kuitenkin ehti astumaan onnistuneesti ja sieltä tulikin oikein kaunis ja ihana tammavarsa, joka peri isänsä lempeän ja kärsivällisen luonteen.

eii. Taiteilijasielu, kuten nimikin jo kertoo, kyseessä on melko mielenkiintoinen tapaus. Ori on herkkä ja vähän ehkä jopa raukka tapaus. Se ei ikinä ole haastanut yhdenkään orin tai muun hevosen kanssa riitaa, vaan se alistuu kohtaloonsa olla pahnan pohjimmainen. Ratsunakin Taiteilijasielu on nöyrä, mutta vaatii kuitenkin pehmeät otteet ja saattaakin suutahtaa melkoisesti kovista otteista. Kisoissa ori on suoriutunut ihan hyvin, mitä nyt välillä se saattaa järkyttyä jostain yllättävästä asiasta, jolloin pasmat menevät sekaisin ja suorituskin todennäköisesti penkin alle. Jälkeläisiä orilla on kuitenkin kahdeksan kappaletta, jotka ovat perineet isänsä rakenteen ja vähän ehkä herkkyyttäkin.

eie. Hallatar on perus suomenputte. Jääräpäinen ja rauhallinen tamma, jonka kanssa joutuu oikeasti töitä ratsastaessa tekemään. Kisoissa Hallatar ei ole oikein pärjännyt, mutta näyttelyissä senkin edestä. Rakenne sillä on erinomainen ja onhan se nyt muutenkin nätti kuin karkki. Kolmelle varsalleen se on periyttänyt näitä edellä mainittuja ominaisuuksia, mutta jääräpäisyys on onneksi jäänyt vähemmälle.

ee. Röd Mössa on varmajalkainen ja raudanlujilla hermoilla varustettu vaellusratsu. Se myytiin vaelluskäyttöön aikanaan, koska kisatulokset olivat suoraan sanoen surkeita ja sen silloinen omistaja totesi, ettei tee hevosella mitään, jossei sillä voi kisata. Niin Röd Mössa siis päätyi vaellustallille luottoratsuksi ja onpa sillä kaksi varsaakin tehty. Emältään varsat perivät varmajalkaisuuden ja kärsivällisyyden korrektin rakenteen lisäksi.

eei. Fredrikson on hevonen, joka tietää arvonsa. Sitä ei voi käsitellä ihan miten sattuu, mutta otteiden pitää kuitenkin olla varmat ja ihmisen pitää tietää mitä tekee. Fredriksonilla voi kyllä aloittelijatkin köpötellä, mutta Vaativan A:n liikkeisiin vaaditaan oikeasti osaava ratsastaja, joka osaa pyytää asiat juuri oikein. Ori on myös aikalailla sellainen yhden ihmisen hevonen, jonka takia se onkin päätynyt eräälle kouluratsastajalle, joka hoitaa hevosensa itse. Jälkeläisiä Fredriksonilla on kuusi kappaletta.

eee. Blå Halsduk on yritteliäs ja reipas tamma, joka rakastaa huomiota. Kisoissakin se tekee kaikkensa ollakseen huomion keskipiste, eikä siihen kyllä yleensä paljoa vaadita. Ulkonäkö itsessään jo riittää kiinnittämään ihmisten huomion tammaan, koska se on erittäin kaunis ja sopusuhtainen hevonen ja kuin pisteenä i:n päällä, sen liikkeetkin ovat erinomaiset. Tamma on kiertänyt omistajansa kanssa kisoja ja kissanristiäisiä, vaikka kuinka paljon ja menestys on aina taattu. Jälkeläisiä sillä ei ole kuitenkaan kuin yksi, koska omistaja on halunnut keskittyä kisoihin ja muihin tapahtumiin.

Sukuselvitys © Jaana K.

Jälkeläiset
   Syntynyt Varsa Emä Saavutukset
   28.05.2014 o. Salava K.K. Lily Star 39 KRJ-sij.
   16.08.2014 o. Möljä-Esko Eskoona YLA2, KRJ-III
   29.01.2015 t. Fridan Räsynukke Mollamaija 40+ krj-sij.
   10.09.2015 o. Naukaisun Mömmelson Mömmönmömmö -
   22.7.2016 o. Eelin Räyhähenki Helmin Lahja -

Tarjolla jalostukseen!Kilpailukalenteri, valmennukset ja päiväkirjat


KRJ sijoituksia 66 kpl, joista KRJ-cup sijoituksia 3 kpl

09.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 2/30
10.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 2/30
12.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/30
13.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/30
13.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/50
13.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/30
14.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/30
18.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 3/30
18.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 5/30
19.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 7/50
19.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 2/50
20.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 6/40
21.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 6/50
21.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 6/50
24.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/50
30.04.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 3/60
02.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/50
04.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 7/50
05.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 5/50
06.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 3/50
07.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 2/30
09.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 5/30

10.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 1/30
10.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 5/30
11.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 5/30
13.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 5/30
13.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 2/30
13.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/25
13.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/25
20.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 7/50
22.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/50
26.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 5/40
28.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/40
28.05.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 7/50
02.06.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 5/40
04.06.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/40
04.06.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 6/40
06.06.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 3/28
08.06.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 3/28
09.06.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 2/28
10.06.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 5/28
13.06.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 2/50
02.06.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 6/40
04.06.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 2/40

10.06.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/40
10.06.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 3/40
18.07.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 2/40
21.07.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 5/40
22.07.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 5/40
24.07.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 6/40
31.07.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/38
02.08.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 3/30
04.08.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 2/30
05.08.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/30
07.08.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 5/30
13.08.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 4/30
22.08.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 1/30
22.08.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 1/30
22.06.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 3/30
23.08.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 5/30
24.08.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 5/30
24.08.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 5/30
25.08.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 1/30
26.08.2014 - kutsu - KRJ / vaA - 3/30

30.06.2014 - kutsu - KRJ-cup / vaA - 7/166
31.10.2015 - kutsu - KRJ-Cup / vaA - 7/112
30.04.2016 - kutsu - KRJ-Cup / heA - 8/100

31.08.2015 - kutsu - VSR-Cup / koulu, vaA - 4/20

00.00.0000 - Päiväkirjamerkintä
Tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä

00.00.0000 - Valmennus
Tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä tekstiä

08.08.2016 Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut: vieraileva talliapulainen (Sylvester)

En osannut odottaa mustanruunikkoa oria vastaani, kun talliin saavuin sovitusti. Suloinen ori katselin minua korvan hörössä, mutta veti niitä arveluttavaan luimuun, kun saavuin lähemmäs. Kuuralehdon tilan omistaja kääntyi minua kohden ja tervehti iloisesti toivottaen tervetulleeksi. Hän esitteli orin Möröksi ja sanoi heti ettei ori pahansuopa ole vaan sangen kelpo herrasmies. Huokaisin helpotuksesta sillä en välittänyt ihmissyöjä hevosista ollenkaan ja lupsakat tapaukset olivat enemmän mieleeni. Olin lupautunut avuksi ja auttelin tilan omistajaa orin harjaamisessa pian alkavalle valmennustunnille. Mörkön siisti käytös kiinnitti heti huomioni sillä ori ei ollut kerjäämässä herkkuja jatkuvasti vaan malttoi seistä paikallaan. Harjauksen aikana (molemmat harjasivat omat puolet) ori seisoi nätisti paikallaan liikahtamatta. Korvat kyllä kääntyilivät sitä mukaa mitä liikuimme orin kylkien vieressä, mutta muuten ei suuria eleitä tullut. Kumisukaa sai liikuttaa reippain ottein orin kaulaa pitkin alas, kohden vatsaa ja siitä kohti häntää. Mahanalta osasi ottaa aina varovasti vaikka emäntä kyllä sanoi ettei Mörkö liiasta herkistele. Kaviot putsattiin myös puoliksi ja pientä märkää hiekkaa sieltä sai kaivaa, muuten oli kuitenkin puhdasta. Päänharjauksen hoito omistaja itse, joka sopi minulle hyvin. Selvittelin sen sijaan orin häntää piikkisualla ja kovalla harjalla. Päänharjauksen jälkeen omistaja selvitteli orin otsatukkaa ja harjaa. Minä hodiin satuloinnin kun omistaja hoito suitsien laittamisen. Satulavyötä kiristettäessä ori hieman luimautteli, mutta muuten ei voi kuin kehaista leppoisaa Mörköä.


1 v - 21.03.2012
2 v - 21.04.2012
3 v - 21.05.2012
4 v - 21.06.2012
5 v - 21.10.2012
6 v - 21.02.2013
7 v - 21.06.2013
8 v - 21.10.2013
9 v - 21.02.2014
10 v - 21.06.2014
11 v - 21.10.2014
12 v - 21.02.2015
13 v - 21.06.2015
14 v - 21.10.2015
15 v - 21.02.2016
16 v - 21.06.2016
17 v - 21.10.2016
18 v - 21.02.2017
19 v - 21.06.2017
20 v - 21.10.2017
21 v - 21.02.2018
22 v - 21.06.2018
23 v - 21.10.2018
24 v - 21.02.2019