Excel-opas

Tältä sivulta löydät tarpeellista infoa excel-tehtäviin. Sivusto koostuu lähinnä erilaisista koodeista ja niiden selityksestä, ja sivusto auttaa ymmärtämään paremmin excel-ohjelman käyttöä.

Verot

Veroja voidaan laskea monella tavalla. Tärkein ja käytetyin näistä tavoista on verot euroina, kun on annettu hinta sekä veroprosentti. Funktio toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan näin:
100€, 10% = 100 * 0,10.
Kyseessähän on siis "kuinka monta prosenttia joku on jostakin". Jos taas kyseessä on hinta, joka sisältää verot, verot prosentteina, verot euroina sekä hinta ilman veroja, tulee toimia seuraavalla tavalla: Ensin vähennämme verohinnasta hinnan ilman eroja kaavalla verohinta/(1+verot), jossa verohinta sekä verot (prosentteina) otetaan taulukosta soluina. Verot euroina saamme kertomalla verottoman hinnan veroilla - jälleen soluina. Jos siis verohinta euroina: 2,79, verot: 14%, hinta euroina ilman veroja: verohinta euroina / (1+14%) (soluina!) ja verot euroina on: hinta ilman veroja * 14 soluina! Vaikeaa, eikö?

Mikäli tahdot lukita tietyn rivin, käytetään siihen $-merkkiä. Esimerkiksi $D$5 lukitsee D5-sarakkeen, kun taas $D5 vain D-sarakkeen, ja numero jatkaa muuttumistaan. Mikäli otsikkoina on price sekä detuction, tulee total miinustamalla. Ylipäätään, mikäli kyseessä on total, tax prosentteina tai euroina, niin totalista vähennetään eurot ja saadaan lopullinen total - verot siis pois. Numerot voi vetää suoraan hiirellä alaspäin, ja tämä auttaa esimerkiksi päivämäärissä.
Inkome miinus kost on profit, eli tämä täytyy muistaa. Myös kuukaudet saa nätisti vetämällä hiirellä alas.

Summa

Summa jos on melko vaikea määrite. =SUMMA.JOS($B$5:$B$31;"sana";$E$5:$E$31). Ensimmäiset sarakkeet ennen sanaa kertovat, mistä sana etsitään, ja toiset sitten summaavat kyseisen palkin numerot yhteen.

Ykkösiä ja nollia

Jos rivi on täynnä ykkösiä ja tyhjiä, milläs saamme noukittua ykköset joukosta? Helppoa: =summa(Source!D$3:D$520). Jos taas ykkösiä pitää etsiä kakkosten ja kolmosten joukosta: =laske.jos(Source!C3:C520;1), jossa c3:c520 määrittää sarakkeen ja 1 on se, mitä etsitään. Jos listalla on monta kysymystä, käytää $-merkkiä pitämään sarakkeet kohdillaan! Keskiarvo on näinkin simppeli: =keskiarvo(Source!AI$3:AI$520)